Ada SEbUah cERIte.....


Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim Bin Adham. Dia berkata:"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:"Jika kamu mahu menerima 5 syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. " Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim Bin Adham berkata:" Syarat 1, jika kamu bermaksiat kepada ALLAH, jangan sekali-kali engkau memakan rezeki-NYA. " Mendengar itu dia mengenyitkan kening seraya berkata:" Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki ALLAH?" Ya!" tegas Ibrahim Bin Adham." Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-NYA?"

"Yang ke-2," Kata Ibrahim, "Kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-NYA!" Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya. "Wahai Abdullah, fikirlah, apakah kamu layak memakan rezeki-NYA dan tinggal di bumi-NYA, sedangkan kamu melanggar segala larangan-NYA?". "Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat ke-3.

Ibrahim menjawab:" Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat bersembunyi yang tidak dapat dilihat oleh-NYA!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata: "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin ALLAH tidak melihat kita?" " Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?"kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang ke-4. Ibrahim melanjutkan:" Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katalah kepadanya," Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh" Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata: " Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datang kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan ALLAH?"

"Baiklah, apakah syarat yang ke-5?" Ibrahim pun menjawab:" Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."

Perkataan tesebut membuatkan lelaki itu insaf. Dia berkata:" Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya."

Dan tidak tertahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada ALLAH" Katanya sambil teresak-esak.

0 comments:

Post a Comment