KeleBihan Solat Sunat TeRAwIH.....

Emmm...sedang aku membelek-belek buku yang ayah aku beli iaitu Kelebihan 3 bulan Rejab, Syaaban & Ramadhan serta pengisiannya oleh Budiman Radzi....terhenti sekijap aku pada isi kandungan yang bertajuk KELEBIHAN SOLAT SUNAT TERAWIH....hmmm...ingin sekali aku letak di dalam blog aku....mengenai ilmu ini...ialah lagi sekargkan bulan Ramadhan....harap2 kalo ade kawan2 yang menlayari blog ini....boleh menambah ilmu....hehehehe....harap kite semua mendapat keberkatan di bulan Ramadhan yang mulia ini..insya-ALLAH...
DIRIWAYATKAN oleh Saiyidina Ali (r.a) daripada Rasulullah s.a.w sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi s.a.w tentang fadhilat (kelebihan) solat sunat terawih pada bulan Ramadhan:-

Malam 1 : Keluar dosa-dosa oarang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.


Malam 2 : Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang solat terawih serta ibubapanya(sekiranya mereka orang beriman).


Malam 3 : Berseru malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan solat terawih terus-menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


Malam 4 : Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab Taurat, Zabur, Injil, dan Al-Quran.


Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang solat di Masjidil Haram, Masjid Madinah, dan Masjid Aqsa.


Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur(70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan solat terawih pada malam ini.


Malam 7 : seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi a.s menentang musuh ketatnya Firaun dan Hamman.


Malam 8 : Allah mengurniakan pahala orang solat terawih seperti mana orang yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim a.s.


Malam 9 : Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambaNya seperti Nabi Muhammad s.a.w.


Malam 10 : Allah S.W.T mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.


Malam 11 : Keluar ia daripada dunia(mati) bersih daripada dosa seperti baru dilahirkan.


Malam 12 : Datang ia pada hari qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 13 : Datang ia pada hari qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.


Malam 14 : Datang malaikat menyaksikan ia bersolat terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari qiamat.


Malam 15 : Semua malaikat yang menanggung 'Arasy, kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.


Malam 16 : Allah S.W.T tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.


Malam 17 : Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak Nabi-nabi.


Malam 18 : Seru malaikat: Hai hamba Allah, sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau(yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia).


Malam 19 : Allah S.W.T tinggikan darjatnya di dalam syurga Firdaus.


Malam 20 : Allah kurniakan kepadanya pahala sekalian orang yang mati syahid dan orang-orang yang soleh.
Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dalam syurga daripada nur.
Malam 22 : Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).
Malam 23 : Allah S.W.T binakan kepadanya sebuah bandar di dalam syurga daripada nur.
Malam 24 : Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang yang berterawih malam ini,(elok sekali berdoa ketika dalam sujud).
Malam 25 : Allah S.W.T angkatkan daripadanya seksa kubur.
Malam 26 : Allah kurniakan kepada orang yang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.
Malam 27 : Allah kurniakan kepada orang yang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Siratal-mustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 : Allah S.W.T kurniakan kepadanya pahala 1000kali haji yang mabrur.
Malam 29 : Allah S.W.T kurniakan kepada orang yang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
"Hai hambaKU, makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam Syurga dan mandilah engkau daripada air Syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w yang bernama Al-Kauthar"
P/S: kalo kite lihatla kelebihan solat sunat terawih untuk tiap2 malam....memg teramat2 n sgt2 la rugi kalo kite tidak pergi mengejarkan yer......besar ganjaran yang Allah bagi untuk tiap2 malam itu...dan ianya khas hanya dalam bulan Ramadhan jew....rajen2 kan diri bersolat sunat terawih....bukan ape...mane tahu bulan Ramadhan ini adalah Ramadhan yang terakhir akan kite sambut????kite xtahu tapi Allah Maha Mengetahui Segalanya.....renung-renungkanlah......

0 comments:

Post a Comment