sInar Cahaya Ayat Kursi.....

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan dihati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah SAW tidak akan masuk ke dalam rumah sehinggalah Baginda mendengar jawapan salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.HIKMAT AYAT AL-KURSI MENGIKUT HADIS-HADIS:
1. Barang siapa membaca ayat AL-KURSI bila berbaring di tempat tidurnya. Allah SWT mewakilkan dua malaikat memeliharanya hingga subuh.

2. Barang siapa membaca ayat AL-KURSI di akhir setiap solat fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga solat yang lain.

3. Barang siapa membaca ayat AL-KURSI di akhir tiap solat, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah di sekitarnya.

4. Barang siapa membaca surah AL-KURSI di akhir tiap-tiap solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi, serta Allah SWT melimpahkan rahmat padanya.

5. Barang siapa membaca surah AL-KURSI sebelum keluar rumah, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya- mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6. Barang siapa membaca surah AL-KURSI di akhir solat, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7. Barang siapa yang membaca ayat AL-KURSI ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

-Jangan bace jew...amalkan...Insya-ALLAH....-

0 comments:

Post a Comment